Banán
Banán je ceněný především pro svůj vysoký obsah draslíku, který je nutný pro zdraví kardiovaskulárního systému. Navíc díky tryptofanu pomáhá bojovat s depresemi a umí navodit spánek. Sportovci si banán dávají jako rychlý zdroj energie před tréninkem. Nejlepší je, dát si ho jen tak samotný. Ale můžete si ho pokrájet například i do ovesné kaše, v létě zamrazit do zmrzliny, usmažit banánové lívanečky nebo upéct tolik populární banánový chlebíček s ořechy. A když vám kousek banánu zbyde, směle ho využijte i na pleť. Díky antioxidantům zmírní projevy stárnutí a pleti dodá jas a svěžest. A jak si takovou masku připravit? Jednoduše. Rozmačkejte půl banánu, smíchejte s 2 lžícemi tvarohu, jedním žloutkem a lžící smetany. Naneste na čistou, suchou pleť a nechte působit 20 minut. Poté smyjte vlažnou vodou.
Okurka
Salátová okurka má osvěžující chuť a je skvělá, jak v salátu, tak například v létě v domácí limonádě. Z Řecka jistě znáte populární předkrm tzatziky. Ten se připravuje z nastrouhané okurky, řeckého jogurtu, kopru, česneku, olivového oleje, pepře, soli a citronové šťávy. Okurka je lahodná, ale také zdraví prospěšná. Obsahuje vlákninu, čímž zlepšuje trávení. Dále vitamín K, který je důležitý pro naše kosti a napomáhá také snižovat cholesterol. Doporučuje se i při redukční dietě, jelikož neobsahuje skoro žádný tuk a má jen minimum kalorií. Při krájení si nakrájejte i pár koleček stranou a ty nechte pro vaši pleť. Nejjednodušší je přiložit tenké plátky okurky na pleť a nechat působit alespoň 20 minut. Můžete si také ale vyrobit masku z rozmixované okurky, řeckého jogurtu a medu. Přidáním jogurtu zvýšíte hydrataci pleti. A pokud chcete přírodní peeling, stačí smíchat rozmixovanou okurku s ovesnými vločkami.
Jaké potraviny ještě využijete v kuchyni i v péči o pleť:
- avokádo
- vejce
- med
- ovesné vločky
- olivový olej